2025
Algoritmisk kunst i børnehøjde – om tværfaglighed, kompetenceudvikling, tekstprogrammering og motivationer
Algoritmisk kunst er et udviklings- og forskningsprojekt mellem PH Absalon, DPU (AU) og IKP (AAU), samt en række skoler, som sammen udforsker måder at arbejde kompetenceorienteret på på tværs af teknologiforståelse, billedkunst og matematik gennem det fælles genstandsfelt ”algoritmisk kunst”. Projektet, som er i sit 2. år, anvender OpenProcessing som platform, og deltagende klasser spænder fra 3.- 8. årgang samt en specialrække.
2024
When AI writes for you
D. 11. december 2024 afholdt Center for Language Generation and AI ved Aarhus Universitet (CLAI) i samarbejde med VIA Academy of Education og AIAS en seminardag, hvor inspiration og refleksion over den transformative effekt af generativ AI inden for uddannelse var i fokus. I den forbindelse var det muligt at deltage i et online webinar og høre Naomi S. Baron, professor emerita i lingvistik ved American University i Washington, DC, holde et oplæg med titlen: When AI writes for you.
Alt hvad du skal vide om kunstig intelligens
Alt hvad du skal vide om kunstig intelligens: Sådan virker neurale netværk og derfor kommer de ikke og tager dit job ...eller gør de?
”Enhver tilstrækkelig avanceret teknologi kan ikke skelnes fra magi.” Sådan lyder Arthur C. Clarkes tredje lov om fremtiden. Den 27. november forklarer Andreas Møgelmose, lektor i kunstig intelligens på Aalborg Universitet, hvordan moderne kunstig intelligens virker, så det ikke længere lyder som magi. Når vi har forstået, hvordan det hele virker, dypper vi tæerne i, hvad det så kommer til at betyde for os alle sammen.
Webinar om energieffektivitet i software på master i it
Tirsdag 26. november afholdt It-vest, i regi af masteruddannelsen i it, et webinar om energieffektivitet i softwarearkitektur og softwareudvikling med oplægsholder Henrik Bærbak, lektor ved Aarhus Universitet. Henrik Bærbak har i sin forskning haft et skarpt fokus på, hvad arkitekter og udviklere konkret kan gøre inden for energieffektivitet: Hvilke taktikker og patterns hjælper med at spare energi uden det går ud over ydelsen i softwaren?
Webinaret om energieffektivitet blev optaget, se eller gense det her.
Konference 23. oktober om AI og digital transformation
Onsdag 23. oktober stod It-vest bag en konference i Aarhus om digital transformation og AI, hvor cirka 130 personer fra en bred vifte af private virksomheder og offentlige organisationer deltog. På dagen blev AI vendt og drejet fra mange forskellige vinkler, bl.a. juridisk, etisk, sikkerhedsmæssigt og teknisk. I anledning af, at It-vest i 2024 fylder 25 år, blev en særlig pris – master i it's ambassadørpris – uddelt ved konferencens afrundning.
Leading While Learning in an Age of AI
På dette webinar vil Pat Yongpradit give et oplæg under titlen Leading While Learning in an Age of AI: Practical Guidance and Policies. Webinaret henvender sig til undervisere inden for alle fag samt til personer, der arbejder med ledelse og politik omkring uddannelse og AI.
Webinaret blev afholdt d. 22. oktober 2024.
It-vest-konferencen 20. og 21. august 2024
Tirsdag den 20. august og onsdag den 21. august fejrede vi It-vests 25-års jubilæum. Over to dage oplevede gæsterne et potpourri af inspirerende oplæg, workshops og tilbageblik på markante indsatser. Derudover fik de mulighed for at drøfte en række særdeles aktuelle og spændende emner sammen. Der blev netværket med nye og gamle bekendte i it-vest-samarbejdet – særligt tirsdag aften, hvor It-vest var vært ved en reception og efterfølgende jubilæumsmiddag.
Gentænk skolen – ikke bare eksamen
Mandag 13. maj 2024 inviterede It-vest til SIG-webinar på baggrund af offentliggørelsen af anbefalingerne fra "Ekspertgruppen om ChatGPT og prøver". På webinaret gennemgik gruppens formand Birgitte Vedersø baggrunden for de 4 nye anbefalinger, og der blev også plads til en afsluttende diskussion af både anbefalinger og øvrige perspektiver, som anbefalingerne har afstedkommet.
Se slides fra webinaret her.
Co-Intelligence: AI and Instruction
2. maj stod It-vest bag webinaret med titlen Co-Intelligence: AI and Instruction, og hvor Lilach Mollick var oplægsholder.
Læs mere om webinaret her.
Generativ AI: Anvendelsesmuligheder og implementering i uddannelsesmiljøer
Torsdag 11. april holdt Sine Zambach, adjunkt ved Institut for Digitalisering, Copenhagen Business School, et oplæg med titlen: Generativ AI: Anvendelsesmuligheder og implementering i uddannelsesmiljøer. Du finder slides fra mødet på siden for webinaret.
Online informationsmøde på Master i it, linjen i organisation
Torsdag 4. april, kl. 09.00-10.15, var der informationsmøde på linjen i organisation. Mødet var for dig, der bl.a. ønsker ny viden inden for it og forretningsudvikling, it-ledelse, kunstig intelligens eller informationssikkerhed.
Kunstig intelligens og ChatGPT: Hvordan virker det, og skal vi bare opgive undervisning og eksamen?
Torsdag 14. marts blev følgende SIG-webinar afholdt: Kunstig Intelligens og ChatGPT: Hvordan virker det, og skal vi bare opgive undervisning og eksamen? Oplægsholder var Andreas Møgelmose, lektor i kunstig intelligens på Aalborg Universitet. Du finder slides fra mødet på siden for webinaret.
Implementering af generativ kunstig intelligens på gymnasierne
5. februar løb webinaret Implementering af generativ kunstig intelligens på gymnasierne - digital studieretning på Rosborg Gymnasium & HF af stablen. På Rosborg Gymnasium & HF arbejdes der målrettet med at implementere digitale strategier, hvor eleverne arbejder proaktivt med teknologiske værktøjer i undervisningen. Dette kommer særligt til udtryk i gymnasiets nye digitale studieretning, hvor alle involverede fag er forpligtet til at anvende teknologi og digitale værktøjer med særligt fokus på generativ kunstig intelligens. Oplægsholderne var underviser Simon M. Christiansen og rektor Hanne Hautop – begge fra Rosborg Gymnasium & HF. Slides fra webinaret kommer snart online.
Undervisning med ABM og elevers læring
På dette webinar torsdag 1. februar præsenterede Line Have Musaeus fra Aarhus Universitet forskningsresultater fra undersøgelser af, hvad gymnasieelever får ud af at arbejde med agentbaserede modeller i biologiundervisningen. Resultaterne viste, at der er effekter hos eleverne både i forhold til læring af faget biologi og til at lære computationel tænkning (CT). Du finder slides fra mødet på siden for webinaret.
Ekspertgruppen om ChatGPT og prøver: Foreløbige anbefalinger og det videre arbejde
Tirsdag 9. januar 2024 blev et SIG-webinar om ChatGPT og prøver: Foreløbige anbefalinger og det videre arbejde afholdt. På mødet præsenterede formand for Ekspertgruppen Birgitte Vedersø gruppens nyligt udkomne anbefalinger og baggrunden herfor. Du finder slides fra mødet på siden for webinaret.
2023
Agentbaserede modeller til matematik-, fysik- og kemiundervisningen – eksempler fra et udviklingsprojekt
Torsdag 7. december 2023 blev et SIG-webinar om agentbaserede modeller afholdt. På mødet præsenterede gymnasielærer Jonas Ørbæk Hansen bl.a. konkrete eksempler på, hvordan agentbaserede modeller kan inddrages i matematik-, fysik- og kemiundervisningen. Du finder slides fra mødet på siden for webinaret.
Pædagogiske erfaringer med generativ AI
Torsdag 30. november 2023 blev SIG-webinaret "Pædagogiske erfaringer med generativ AI" afholdt. På mødet præsenterede tre forskere fra Aarhus Universitet deres erfaringer med brug af generativ AI med eksempler på læringsaktiviteter med hurtigt ingeniørarbejde til at understøtte læringsresultater og "best practices" for undervisere. Du finder slides fra mødet på siden for webinaret.
SMK Connect – når digitale ressourcer og dialogisk undervisningspraksis mødes
Tirsdag 31. oktober 2023 blev SIG-webinaret "SMK Connect – når digitale ressourcer og dialogisk undervisningspraksis" afholdt. På mødet præsenterede inspektør og seniorrådgiver Merete Sanderhoff undervisningsplatformen SMK Connect, som tager afsæt i den tilgængelige og digitaliserede kulturarv på Statens Museum for Kunst. Du finder slides fra mødet på siden for webinaret.
AI-forordningen: Indhold, krav og konsekvenser for uddannelsessystemet
Torsdag 26. oktober 2023 blev et SIG-webinar afholdt, hvor Per Størup Lauridsen og Claus Scheuer-Larsen (fra viden.ai) gav et indblik i AI-forordningen og dens indhold, krav og konsekvenser for uddannelsessystemet. Du finder slides fra mødet på siden for webinaret.
Konference om datastøttet ledelse
Data er overalt og er tilgængelige i rigelige mængder. Men det er vigtigt at gøre sig klart, hvad det er for en viden, man gerne vil skabe med data, og hvordan man kan omsætte data til fortællinger, der giver indsigt og forståelse. Konferencen blev afholdt d. 11. oktober 2023 i Aarhus.
SIG webinar: Generative Artificial Intelligence: Challenges and Opportunities for Education
SIG-netværket inviterer til webinar 4. oktober, hvor Morten H. Christiansen vil give en præsentation af ”Generative Artificial Intelligence: Challenges and Opportunities for Education”. Her vil diskussionen centrere omkring indflydelsen af Generative Artificial Intelligence på uddannelsessystemet. Webinaret blev afholdt 4. oktober 2023.
Møde om agentbaseret modellering i SIG-ABM gruppen
Tirsdag 5. september 2023 blev et fyraftensmøde om agentbaseret modellering i SIG-ABM gruppen afviklet. På mødet holdt bl.a. adjunkt Arthur Hjort fra Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus Universitet et oplæg med titlen: Introduktion til didaktik og agentbaserede modeller i undervisningen. Se optagelse af mødet.
2022
Konference om datadrevet ledelse
Hvordan sikrer ledere, at den rette mængde data bliver indsamlet og brugt til at skabe vækst? På denne konference delte forskere og ledere deres perspektiv på, hvordan man med fordel kan arbejde videre med datadrevet ledelse ud fra et strategisk perspektiv. Konferencen blev afholdt d. 12. oktober 2022 i Aarhus.
Conference about digital models in humanities research
It-vest and DIGHUMLAB invited to this conference, where leading researchers gave examples of and discussed the role of digital models in the humanities and its consequences for applications of computational techniques in humanities research. Was held on October 3rd 2022 in Odense.
Konference om computationelle kompetencer i uddannelse
Konferencen satte fokus på den transformation, der er på vej i hele uddannelsessystemet, hvor informatikken vil bidrage til at skabe ny erkendelse og nye måder at arbejde og udtrykke sig på i alle fag fra folkeskole til videregående uddannelser. Konferencen blev afholdt 19. maj 2022 i Aarhus.
Cand.it. Case Competition 2022
Cand.it.-studerende fra Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet var 25.-26. marts 2022 samlet til to dages intensiv case competition under temaet Informationssikkerhed. De satte dommerne på en svær opgave, da de skulle udvælge de bedste projektforslag inden for kategorierne Cyber Awareness og Security by Design.
2021
Konference om digitale modeller i samfundsvidenskabelig forskning
Med computernes regnekraft og dataopsamling kan forskningen skabe helt nye resultater, som det ikke er muligt at skabe for mennesket alene. 26. august 2021 afholdte It-vest en konference om brug af digitale modeller i samfundsvidenskabelig forskning. Konferencen gav, med udgangspunkt i konkrete cases, inspiration inden for kunstig intelligens (AI), geografiske informationssystemer (GIS), maskinlæring, datascience og agentbaseret modellering samt til, hvordan man opbygger et interdisciplinært forskningsfællesskab.
Konference om digitalisering og digitale kompetencer
Mange undervisere bruger it til at understøtte deres undervisning. Derimod mangler de digitale kompetencer og kendskab til digitale metoder, der kan understøtte deres fagområde. 10. marts 2021 afholdte It-vest en online konference om digitalisering og digitale kompetencer i samfundsvidenskabelige universitetsuddannelser. Gennem konkrete cases gav konferencen inspiration til, hvordan fag og studieordninger kan inkludere digitale kompetencer, herunder digital ledelse, datavidenskab, anvendelse af algoritmer, kunstig intelligens til predictive modelling m.v.
Konference om øget diversitet
It-vest og syv institutter på Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet arbejder sammen om at tiltrække og fastholde en bredere målgruppe af studerende til de teknisk-naturvidenskabelige it-uddannelser. 24. februar 2021 afholdtes en online konference, der videregav viden og erfaringer fra projektet.
2019
Intern It-vest-konference i august 2019
I anledning af 20-års jubilæet for It-vest-samarbejdet afholdte It-vest en intern konference for de mange medarbejdere på de tre vestdanske universiteter, som ledelses-, forsknings-, udviklings- og undervisningsmæssigt eller administrativt er involveret i It-vest-aktiviteter. Konferencen havde tre temaer: Cand.it.ers værdiskabelse på arbejdsmarkedet, Computationelle metoder i forskning og uddannelse samt Diversitet og kønsbalance på de tekniske it-uddannelser.
Denne side er senest redigeret 15. marts 2024.